Pohanka s humusem a pečenou mrkví

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1,5 hrnku pohanky
1 velká cibule nebo dvě střední cibule
zeleninový vývar nebo voda + odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl, Alnatura)
cca 300g hummusu, kupovaný (můj favorit je z Marks&Spencer) nebo dle tohoto receptu
svazek mrkviček
olivový olej
1-2 lžíce javorového sirupu nebo agáve sirupu
microgreans
klíčky nebo něco zeleného k tomu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 200°C a plech vyložte pečicím papírem.

  2. Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte).

  3. Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen starou, klasickou mrkev, nakrájejte ji šikmo na cca 2 cm velké špalíčky.

  4. Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým či agáve sirupem a osolte.

  5. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut.

  6. Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce společně s 300 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud pohanka není měkká a nevstřebá všechen vývar.

  7. Dle potřeby přilejte trochu vody/vývaru.

  8. Cibulku nakrájejte na drobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není pěkně měkká (ale úplně hnědou nemusím). Poté jí i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky.

  9. Na talíř nandejte pohanku, na ní navrstvěte humus a několik kousků mrkve.

  10. Posypte microgreens, ozdobte Véčkem z červené řepy a podávejte!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!