Plíčky od hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Omáčky

Suroviny

300 g vepřové plíce
300 g vepřová slezina
400 g vepřové srdce
100 g domácího uzeného boku
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 jarní cibulka
2 cibule
4 stroužky česneku
200 ml zakysané smetany
2 lžičky rozmarýnu
12 kuliček nového koření
20 kuliček celého pepře
8 kuliček jalovce
4 bobkové listy
1 citrón
2 lžíce cukru krystalu
2 cm syrového zázvoru
4 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci nechám přes noc odmočit vnitřnosti ponořené ve vodě, do které jsem přilil 0,5 dcl octa. Druhý den plíčky řádně propláchnu, nechám okapat a pak vložím do hrnce. Zaliji vodou, osolím, opepřím. Přidám 1 cibuli, 2 stroužky česneku a polovinu koření. Přivedu k varu, posbírám pěnu z povrchu a na mírném ohni vařím 2 hodiny.

  2. Mezitím si nakrájím na drobno uzené, cibuli, česnek, jarní cibulku, kořenovou zeleninu a zázvor. To vše postupně přidávám do kastrolu a na sádle osmahnu. Pak přisypu cukr, nechám zkaramelizovat, zastříknu citrónovou šťávou a usilovně promíchám. Poté na základ vsypu na kostky nakrájené vařené zchladlé plíčky. Zasmažím je poté zaliji scezeným vývarem z plíčků. Do čajového vajíčka dám druhou polovinu koření a vhodím jej do omáčky. To vše nechám převalovat další hodinu. Potom promíchám smetanu s moukou a zakvedlám to do omáčky. Dochutím citrónem, cukrem nebo solí dle vlastní chuti. Provařím a podávám s karlovarským knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!