Mazanec pro Irenku

Recepty, Moučníky

Suroviny

600 g polohrubé mouky
150 g másla (nebo Hery)
150 g moučkového cukru
40 g droždí
3 žloutky
250 ml mléka
100 g rozinek
panák rumu
0,5 lžičky soli
citronová kůra (strouhaná)
na posypání:
mandle (lupínky nebo hoblinky)
na potření:
vejce

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme strouhanou citronovou kůru a cukr.

  2. Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru (odebereme z původního množství), zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka (opět odebereme z původního množství).

  3. Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo (Heru), žloutky, zalijeme mlékem, přidáme rum, ve kterém se macerovaly rozinky, vypracujeme TUHÉ těsto a necháme kynout.

  4. Během kynutí přidáme v rumu namočené rozinky. Těsto kyne asi hodinu.

  5. Poté ještě jednou propracujeme a znovu necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého vypracujeme bochánek, dáme na plech s pečícím papírem.

  6. Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout.

  7. Středem bochánku nastřihneme křížek, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandličkami.

  8. Troubu si předehřejeme na 150st.- horkovzduch a zvolna pečeme 30-40 min.

  9. Kdo vlastní pekárnu, usnadní si práci (jako já) a těsto zadělá v pekárně... v mléku rozkvedláme žloutky, ohřejeme tuk, dáme do pekárny, přidáme prosátou moku s cukrem a citronovou kůrou, doprostřed rozdrobíme droždí, do rohu pekárny dáme sůl a po pípnutí (program těsto) přidáme rozinky. Necháme proběhnout celý program, potom těsto přemístíme na vál, propracujeme a dál postupujeme stejně, jak psáno výše. Pokud děláme v pečce, dáme cca 200 ml mléka nebo přidáme trochu mouky. Těsto se nesmí lepit, musí být tuhé.. když do něho zaboříme prstík, musí pružit, ale ne lepit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!