Máslový mazanec

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

250 ml mléka
3 žloutky
500 g polohrubé mouky
120 g rozpuštěné Hery
větší špetka soli
1 kostka droždí
110 g cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
rozinky
1 žloutek
1 lžíce mléka (na pomazání)
Mandlové lupínky (na posypání)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto si dělám v Domácí pekárně (lze připravit i bez pekárny).

  2. Vše dáme do pekárny, po zaznění signálu přidáme rozinky.

  3. Pokud si chcete upéct v pekárně dáme na program SLADKÉ – SVĚTLÁ KŮRKA, nebo dáme na program TĚSTO a po vykynutí přendáme na vál.

  4. Těsto si na vále vypracujeme (do tvaru mazance), můžeme rozdělit na dva mazance.

  5. Přendáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě kynout 30 minut.

  6. Pak prostředek mazance nastřihnu nůžkami (do křížku) a pomažeme žloutkem, který smícháme s mlékem, posypeme lupínky a dáme do vyhřáté trouby na 180°C cca 30-35 minut. Pokud máte 1 velký mazanec pečeme déle (zkouška špejlí).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!