Pikantní cukguláš

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

mladá cuketa cca 300 g
1 větší cibule
6 stroužků česneku
250 g žampionů
1 žlutá paprika
1 červená paprika
3 středně velká rajčata nebo 4 menší rajčata
1 - 2 chilli papričky nebo feferonka
4 nožičky pikantní paprikové klobásy
2 lžíce sádla
2 velké brambory
lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské)
lžička mleté uzené papriky
sůl, čerstvě mletý pepř
lístky čerstvé majoránky
2 lžíce polohrubé mouky
voda podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

  2. Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka cca 3 mm silná. Přihodíme do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a šup s nimi do pánve.

  3. Žampiony oloupeme, ale nemusíme, nožky odkrojíme (použijeme např. do polévky) a překrájíme na plátky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.

  4. Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, zbavená bubáků. Kdo chce, může i odkožkovat. Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Přidáme obě mleté papriky, chviličku zarestujeme a zalijeme studenou vodou.

  5. Vaříme cca 15-20 minut. Kontrolujeme zejména brambory, jsou-li měkké.

  6. Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve. Povaříme cca 10 minut na mírném plameni a dochutíme solí, pepřem. Můžete ještě přidat chilli.

  7. Natrhané lístky majoránky dáme až úplně nakonec. Podáváme s chlebem, zapíjíme dobře vychlazeným pivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!