Petrželová polévka se sladkými brambory

Recepty, Polévky

Suroviny

3 petržel
2 velké sladké brambory
2 cibule
2 větší mrkve
6 celerů bez listů
1 pórek
5-6 čerstvého tymiánu (pokud nemáme, může byt i sušený)
sůl
pepř mletý
voda
zeleninový bujón (nemusí být)
2-3 petrželky na petrželové chipsy

Postup přípravy receptu

  1. Vsetku zeleninu okrem 2 petrzlenov na chipsy si nakrajame na vacsie kocky. Do hrnca dame trosku oleja a zeleninu oprazame asi 5min., potom zalejeme studenou vodou, aby bol uplne ponorena a privedieme k varu. Mozeme pridat 2 kocky zeleninoveho bujonu a asi po 10min. varenia pridame cerstvy tymian (len listky, bez vetviciek) alebo suseny tymian. Ked je zelenina makka, odstavime a rozmixujeme tycovym mixerom, potom dosolime a dokorenime podla chuti. Polievku netreba nicim zahustovat, sladke zemiaky obsahuju dostatocne mnozstvo prirodneho skrobu a ak sa nam zda rozmixovana polievka moc husta, mozme pridat vodu.

  2. Z odlozenych petrzlenov oskrabeme vrchnu supku a potom dalej naskrabeme skrabkou na jemne platky-skrabeme vsak len po stredovu cast petrzlenu, ktoru nemusime vyhodit ale pocas varenia mozeme este hodit do polievky. Platky vlozime do fritezy a fritujeme len chvilocku do chrumkava. Ked tuk odkvapka osolime solou s korenim.

  3. Chipsy mozeme vkladat do hotovej polievky (ale tam po chvilke zmaknu), ja uprednostnujem jest polievku a zajedat ju chipsami z misky.:) Dobru chut!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!