Perníková vánočka s tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

125 g moučkového cukru
30 g domácího vanilkového cukru
150 g másla
2 vejce
250 g tvarohu ve vaničce
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1/2 prášku do perníku
1 lžíce tuzemáku
1 lžíce citrónové šťávy
citronová kůra
perníkové koření
sultánky
plátky mandlí
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si dobře zpracujeme povolené máslo s oběma cukry a vejci, přidáme tvaroh a vyšleháme do hladka.

  2. Přidáme prosáté mouky s práškem do pečiva, tuzemák, citronovou kůru a štávu a perníkové koření.

  3. Přisypeme sultánky a plátky mandlí podle chuti, jak kdo má rád.

  4. Vše zpracujeme, aby směs nebyla příliš lepivá ani tuhá, případně můžeme ještě doředit mlékem.

  5. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 bochánků (4 větší, 3 menší a 2 nejmenší) a upleteme vánočku.

  6. Důkladně zašpejlujeme, potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C na 30 minut, poté pečeme 15 minut na 160°C.

  7. Nakonec snížíme teplotu na 150°C a dopékáme ještě dalších 15 minut. Hotovou vánočku pocukrujeme a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!