Perníková bábovka s mrkví

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
250 g najemno nastrouhané mrkve
160 ml oleje
100 g třtinového cukru
3 celá vejce
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
špetka soli
hrst rozinek namočených přes noc v rumu
trocha mléka, pokud by bylo těsto tuhé
Náplň:
360 g žervé
40 g krupicového cukru
1 celé vejce
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme náplň. Do mísy dejte žervé, přisypte oba cukry, přidejte vejce a všechny suroviny vyšlehejte dohladka.

  2. Na těsto do mísy dejte vejce, třtinový cukr a společně vše vyšlehejte. Do vyšlehaných vajec s cukrem přilijte olej, přidejte špetku soli a perníkové koření. Do hladké mouky přidejte jedlou sodu, zamíchejte a suchou směs postupně přidávejte k mokré směsi. Vznikne tuhé těsto. Do těsta přidejte rozinky i s rumem, ve kterém byly naloženy. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Díky mrkvi těsto zřídne. Pokud by bylo stále tuhé, přilijte trochu mléka.

  3. Do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku dejte polovinu těsta a stěrkou ho urovnejte. Na těsto dejte připravenou náplň a stěrkou povrch opět uhlaďte. Na náplň dejte zbylou polovinu těsta a stěrkou opět po celém obvodu těsto rozetřete.

  4. Formu vložte do předehřáté trouby na 180°C a bábovku pečte 60 - 80 minut. V polovině pečení zakryjte povrch bábovky pečicím papírem nebo alobalem, aby se nepřipálil. Zda je bábovka hotová poznáte pomocí špejle, že vyjde suchá.

  5. Hotovou bábovku nechte vychladnout, vyklopte ji z formy, pocukrujte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!