Perník s ovocem paní hajné ze „Šlajfu“

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hrubá mouka
120 g hladká mouka
1 balení vanilkový puding
150 g moučkový cukr
3 lžíce cukr krystal
1 lžíce kakao
1 sáček prášek do perníku
1 sáček prášek do pečiva
1 dcl zakysaná smetana
2 dcl plnotučné mléko
1 dcl slunečnicový olej
1/2 dcl citrónová šťáva
1 ks vejce
Vložka:
0,5 kg ovoce (čerstvé nebo kompotované)
100% tuk
hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny sesypu do mísy a dobře promísím.

  2. Pak do mísy přidám ostatní tekuté přísady. Vše řádně promíchám (nejlépe ručním mixérem).

  3. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy vliji třetinu vymíchaného těsta. Do této vrstvy vpravím ½ množství ovoce nakrájené na menší kousky. Ovoce posypu krystalovým cukrem (Nemusí se! - My rádi sladké). Pak naliji další vrstvu těsta a postup opakuji. Zbytek těsta na povrchu upravím tak, aby ovoce nevykukovalo. Počet vrstev záleží na druhu formy, chuti, vkusu, kreativitě, fantazii atd., stačí úplně i jedna vrstva.

  4. Naplněnou formu vložím do trouby vyhřáté na 200 °C a peču 25 minut (dle výšky formy), kontroluji špejlí.

  5. Když se těsto nelepí je hotovo. Hotový perník přesunu na podnos a po vychladnutí podávám posypané moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!