Havířina
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 5 velkých brambor
- 2 vejce
- 10 dkg (cca) hrubé mouky- podle velikosti vajec
- sůl
- kmín
- pepř
- olivový olej
- kousek másla
- 1 velká cibule
- 10 dkg slaniny oravské nebo anglické
- 1 okurka hadovka
Postup Havířina
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory dáme vařit, společně se solí a kmínem. Vody dáme hodně, aby se vešly noky. Soli o něco více. Těsto na noky připravíme z vajec a mouky. Pokud by bylo těsto moc suché, přidáme trošku vody nebo mléka. Trošku přisolíme.
Brambory se vaří, těsto na noky je hotové, pustíme se do cibulovo slaninového přelivu. Cibuli nakrájíme na tenká čtvrtkolečka, slaninu na nudličky. Ty dáme smažit na pánev, pokud je slanina libovější, přidáme trochu oleje. Po chvíli přidáme cibulku a společně dosmažíme. Opepříme. Brambory jsou v poslední fázi vaření, začneme vkládat noky k bramborům. Tvoříme je lžičkou, namočenou ve studené vodě, nabíráme kousky těsta na velikost lžičky. Navaří se. Po 5 minutách vaření vypneme a a slijeme vodu.
Smícháme brambory a noky se slaninovým přelivem a kouskem másla. Podáváme s okurkovým salátem.