Pepřák z cukety

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

2,5 kg oloupané cukety bez měkkého středu se semínky
500 g cibule
500 g červené, tenkostěnné papriky
150 ml octa
100 ml oleje
30 g soli
8 g pepře
1/2 kl chilli papriček drcených
170 g krystalového cukru
10 skleniček o objemu 350 ml
velkou mísu na míchání a odležení cuketového pepřáku

Postup přípravy receptu

  1. Z velkých cuket oškrábeme slupku, překrojíme a lžící odstraníme měkké středy. Cuketu nastrouháme na hrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Papriku omyjeme, přepůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na jemné proužky, přibližně 2 mm x 20 mm (stejně krájejte i cibuli). Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme. Přisypeme cukr, pepř a sůl. Jako poslední přidáme ocet, olej a chilli papričky.

  2. Vše promícháme a ochutnáme. Už v této fázi je to fantasticky chutný salát, který po odležení – cuketa i paprika pustí vodu – můžeme podávat, třeba k pečenému kuřátku nebo ke grilovanému masu. Část cuketového pepřáku můžete použít jako čerstvý salát a zbytek zavařit. Mísu se zeleninovým salátem pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne na chladnějším místě odležet.

  3. Druhý den salát promícháme a naplníme jím připravené, čistě umyté sklenice. Okraje sklenic otřeme papírovou utěrkou a víčka uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 80-90 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!