Pepřák z cukety
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 2,5 kg oloupané cukety bez měkkého středu se semínky
- 500 g cibule
- 500 g červené, tenkostěnné papriky
- 150 ml octa
- 100 ml oleje
- 30 g soli
- 8 g pepře
- 1/2 kl chilli papriček drcených
- 170 g krystalového cukru
- 10 skleniček o objemu 350 ml
- velkou mísu na míchání a odležení cuketového pepřáku
Postup Pepřák z cukety
Postup přípravy receptu
-
Z velkých cuket oškrábeme slupku, překrojíme a lžící odstraníme měkké středy. Cuketu nastrouháme na hrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Papriku omyjeme, přepůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na jemné proužky, přibližně 2 mm x 20 mm (stejně krájejte i cibuli). Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme. Přisypeme cukr, pepř a sůl. Jako poslední přidáme ocet, olej a chilli papričky.
Vše promícháme a ochutnáme. Už v této fázi je to fantasticky chutný salát, který po odležení – cuketa i paprika pustí vodu – můžeme podávat, třeba k pečenému kuřátku nebo ke grilovanému masu. Část cuketového pepřáku můžete použít jako čerstvý salát a zbytek zavařit. Mísu se zeleninovým salátem pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne na chladnějším místě odležet.
Druhý den salát promícháme a naplníme jím připravené, čistě umyté sklenice. Okraje sklenic otřeme papírovou utěrkou a víčka uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 80-90 °C.