Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 g měkkých mléčných karamelek
4 plátky želatiny
150 ml smetany (na rozpuštění karamel)
2 bílky
250 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
Korpus: pro základ dortu:
3 vejce
55 g cukru krystal
40 g hl. mouky
25 g maizeny

Postup přípravy receptu

  1. Plátkovou želatinu namočíme ve studené vodě a necháme nabobtnat. Smetanu a karamely za stálého míchání rozpustíme v kastrůlku. Po rozpuštění karamel sundáme z ohně.

  2. Ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do smetany s rozpuštěnými karamelami jeden plátek želatiny po druhém. Necháme chladnout. Z poloviny cukru a bílků ušleháme sníh. Odložíme stranou.

  3. S druhou polovinou cukru vyšleháme smetanu. Jemnými pohyby spojíme šlehačku se sněhem a pomalu přidáme vychladlou směs karamel a želatiny. Vše dobře a opatrně smícháme. Mousse nalijeme do formy, do které jsme si předem na dno položili piškot. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí zdobíme podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!