Pečené strouhané brambory se sýrovou čepicí

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

12 brambor (velkých)
4 lžíce másla
1 stroužek česneku
150 g čedaru (nebo goudy)
petrželka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a na struhadle s většími oky podélně nastrouháme na co nejdelší proužky. Propláchneme je v cedníku a necháme asi půl dne namočené ve studené vodě (pospícháme-li, stačí 2 hodiny), abychom z nich vylouhovali co největší množství škrobu. Vodu je dobré vyměňovat.

  2. Poté brambory scedíme, dobře vymačkáme a dobře vysušíme pomocí čistých utěrek. Promícháme s rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali utřený stroužek česneku (bez soli).

  3. Rovnoměrně rozprostřeme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C na 30-40 minut. Po deseti minutách brambory prohrabujeme a otáčíme. Opečené brambory ihned po vyndání z trouby dobře osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou petrželkou.

  4. Podáváme velmi horké s nahrubo nastrouhaným čedarem nebo goudou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!