Ostružinový křehký koláč s čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g hladké mouky
1/2 kostky másla (125 g)
1 vajíčko
špetka soli
cukr nebo javorový sirup dle chuti (cca dvě lžíce sirupu)
Na náplň:
tabulka hořké čokolády
miska ostružin (můžete kombinovat s hruškami nadrobno nakrájenými)
1/2 balíčku máslových Bebe sušenek
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s na kostičky pokrájeným máslem, až vznikne drobenka. Přidáme špetku soli, sladidlo a teprve na závěr rozklepneme do mísy s drobenkou vajíčko. Co nejrychleji vše spojíme v hladké těsto. Dáme odležet cca na půl hodiny do lednice.

  2. Z vychladlého těsta oddělíme zhruba 1/3 a dáme stranou. Zbylé 2/3 ručně vtlačíme do koláčové formy, poctivě zvedneme okraje. Dno propícháme vidličkou.

  3. Čokoládu nastrouháme a bohatě jí vysypeme dno koláče, zasypeme jemnými drobečky sušenek (do nich se vpije šťáva z pečených ostružin).

  4. Koláč naplníme ostružinami, ty pak zasypeme cukrem nebo polijeme sirupem.

  5. Z té odložené 1/3 těsta si tvoříme dlouhé válečky, zploštíme je a postupně stvoříme mřížku na koláči.

  6. Pečeme na 180 stupňů (v horkovzdušné troubě stačí 160), dokud koláč nezezlátne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!