Kynutý ostružinový koláč s tvarohem - na plech

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
špetka soli
40 g krupicového cukru
140 - 150 ml mléka
2 žloutky
100 g másla nebo jiného tuku
20 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g měkkého tvarohu v kostce
1 vejce
80 g krupicového cukru - dle potřeby
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
zhruba 300 g ostružin
Drobenka:
100 g polohrubé mouky
80 g krupicového cukru
70 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme kynuté těsto, nejlépe v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutky, rozpuštěný ale vlahý tuk, prosátou mouku se špetkou soli, cukr a nakonec rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem.

  2. Náplň připravíme tak, že společně prošleháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Drobenku připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a vše promneme. Ostružiny opláchneme a necháme důkladně okapat.

  3. Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučený vál a vyválíme ho na obdélníkový plát, silný cca 1 cm. Přendáme na hluboký plech o rozměrech cca 40 x 30 cm, který jsme vyložili papírem na pečení. Těsto necháme pod utěrkou trochu vykynout. Tvarohovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na těsto uděláme šikmé pruhy. Mezi pruhy rozložíme ostružiny. Pokud jsou kyselejší, mohly by se před rozložením trochu pocukrovat. Nakonec posypeme drobenkou.

  4. Připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pekla jsem na horkovzduch při cca 155°C - 160°C asi 35 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a trochu posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s cukrem vanilkovým.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!