Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg osso buco (hovězí zadní lýtko s kostí) nebo hovězí oháňky
2 mrkve
1 malý celer
2 kořenové petržele
2 cibule
4 stroužky česneku
2-3 lžíce másla
3 ks bobkového listu
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
10 kuliček jalovce
špetka sušeného rozmarýnu
špetka sušeného tymiánu
na omáčku:
2 lžíce švestkových povidel
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce cukru
2-3 lžíce strouhaného perníku
100 ml červeného vína
silný hovězí vývar
4 hřebíčky
kousek celé skořice
1 hvězdička badyánu
pepř
sůl
na cibulky:
150 g malých cibulek ve sladkokyselém láku
1 lžíce másla
1 lžíce karamelu (viz poznámka)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso si necháme nasekat na stejné kusy. Osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém másle ze všech stran dohněda. Přidáme celer, mrkev, petržel a cibuli, které jsme nakrájeli zhruba na velikost soust, a plátky česneku. Vše orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, rozmarýn a jalovec. Vložíme do trouby, vyhřáté na 150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny. Zhruba po hodině doléváme horký vývar.

  2. Maso, které již odpadlo od kostí, vyjmeme. K vypečené šťávě přidáme švestková povidla, rajský protlak, cukr, červené víno, skořici, hřebíček, badyán, podle potřeby vývar a na sporáku vaříme asi dvacet minut, do zhoustnutí.

  3. Odstraníme tuhé části koření. Poté přidáme strouhaný perník, provaříme a podle zvyklostí omáčku buď propasírujeme, nebo rozmixujeme. Na samý závěr můžeme zjemnit lžičkou čerstvého másla.

  4. Během přípravy omáčky necháme v jiném kastrůlku rozpustit lžíci másla, přidáme okapané sterilované cibulky a orestujeme je dozlatova. Přidáme karamel, trochu soli a prohřejeme. Maso podáváme s perníkovou omáčkou, karamelizovanými cibulkami a čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!