Osso buco s parmezánovým baby špenátom

Recepty, Jiné maso

Suroviny

4 ks telecího masa ze stehna
morkovou kost (nebo krůtí stehno s kostí je stejně chutné, zvláště pokud dáváte přednost drůbeži, je levnější)
1 velká cibule
1 mrkev
150-200 ml suchého bílého vína
450 ml rajčat ve vlastní šťávě
100 g másla
3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
2 polévkové lžíce hladké mouky
3 stroužky česneku
parmezán
bouquet garni
sůl
pepř
Špenátová příloha:
750-1000 g mladého (baby) špenátu
2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
sladká smetana
parmezán
sůl
pepř
na dochucení a ozdobu sušená rajčata naložená v oleji

Postup přípravy receptu

  1. Plátky teľacieho (morčacieho) mäsa osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na slnečnicovom oleji vo veíkej panvici.

  2. Vyberieme na taniere a obalíme v hladkej múke.

  3. Do panvice pridáme k oleju maslo, na ktorom speníme nahrubo nakrájanú cibuľu.

  4. Pridáme kolieska mrkvy a orestujeme dozlatista, ak treba, dáme ešte trochu masla alebo oleja.

  5. Podlejeme vínom a dusíme pod pokrievkou, kým sa suroviny nespoja, potom dochutíme s fond de veau a premiešame, ak treba, trošku podlejeme vodou.

  6. Pridáme bouquet garni -kytička čerstvých byliniek- ošúpané a prepolené strúčiky cesnaku - ja som dala 2 -, z ktorých sme vybrali nestráviteľný zelený prostriedok.

  7. Na tento základ poukladáme mäso obalené v múke a všetko zalejeme paradajkami a paradajkovou šťavou. Na slabom plameni dusíme pol až trištvrte hodiny pod pokrievkou. Podľa potreby podlievame vodou, ešte lepšie paradajkovou šťavou.

  8. Potom plátky mäsa posypeme strúhaným syrom, (1-2 pl), obrátime na opačnú stranu a prikryté dusíme, kým mäso nezmäkne (pol až trištvrte hod).

  9. Špenátová príloha: lístky špenátu umyjeme, odrežeme stopky a osušíme. Do panvice nalejeme asi 100 ml vody, pridáme olivový olej, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Potom do vody vložíme špenát a krátko (1-2 min) povaríme. Ak v panvici zostane voda, vylejeme ju a namiesto nej môžeme primiešať trochu smotany.

  10. Mäso s omáčkou a špenátovou prílohou na tanieri ozdobíme plátkami sušených paradajok a pásikmi parmezánu. Namiesto špenátu môžeme dať inú prílohu podľa vlastnej chuti, napríklad tagliatelle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!