Oříškový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

6 vajíček
300 g cukru krupice
100 g strouhaných ořechů (já měla vlašské)
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
tuk na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Na krém:
2 šlehačky
100 g kakaa
100g másla
1 polévková lžíce cukru moučky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si den předem uvaříme tmavou šlehačku a to tak, že do kastrolku vlijeme šlehačky a přidáme kakao, dobře prošleháme a přivedeme k bodu varu. Odstavíme, ještě párkrát promícháme a když krém zchladne dáme do druhého dne do lednice.

  2. Druhý den šlehačku ušleháme elektrickým šlehačem a postupně zašleháme změklé máslo a trochu cukru moučky.

  3. Korpus: oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky našleháme s cukrem a z bílků ušleháme tuhý sníh. Pak postupně do žloutků přidáváme mouku s ořechy a práškem do pečiva a sníh z bílků, jemně promícháváme.

  4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme nejprve na 180°C, asi 10 minut a pak ztlumíme na 150°C a dopečeme dorůžova. Že je upečeno poznáme, že se dort začne oddělovat od okrajů formy a také zkusíme špejlí.

  5. Vyklopíme a necháme vychladnout. Pak dort rozkrojíme, buď jednou a nebo dvakrát, tak jako já, potřeme krémem, proložíme banány a nebo jiným ovocem, natřeme i vrch a boky a dáme na ozdobný tác. Před podáváním ještě přizdobíme bílou šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!