Orientální manželství čokolády s pomerančem Čokoládovo-pomerančové pralinky

Recepty, Cukroví

Suroviny

1 hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa (alespoň 60%)
1 pomerančová čokoláda
1 lžíce pomerančová marmeláda
1 lžička pomerančového oleje (viz tipy a triky)
pomerančového likéru

Postup přípravy receptu

  1. Teplovzdornou (ne nerezovou) mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Do mísy nalámejte 2/3 obou čokolád a nechte zvolna rozpustit. Odstavte z plotny, přidejte zbylou čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění (viz tipy a triky).

  2. Do husté čokolády přidejte malého panáka pomerančového likéru - pokud ho neseženete nevadí, pralinky se bez alkoholu nakrásno obejdou. Alespoň je budou moci mlsat i děti a řidiči.

  3. Nakonec přimíchejte lžíci pomerančové marmelády (doporučuji džem z červených pomerančů pro jeho výraznou, jemně nahořklou chuť) a lžičku kořeněného pomerančového oleje.

  4. Vše řádně promíchejte gumovou či silikonovou stěrkou v kompaktní tmavé těsto.

  5. Při pokojové teplotě (ne v lednici) nechte zchladnout, až hmota mírně zatuhne a bude tvárná.

  6. Poté dlaněmi tvořte malé kuličky (nepravidelný tvar nevadí, naopak pak pralinky vypadají originálně) a pokládejte je na pečicí papír nebo potravinovou fólii (aby se nepřilepily k podložce).

  7. Uložte do lednice na 20 minut ztuhnout (pokud hodně spěcháte, dejte je na 10 minut do mrazáku).

  8. Jestli chcete mít pravidelné kuličky, vyndejte je z lednice po cca 10 minutách, kdy už jsou pralinky pevnější, ale stále tvárné. Pak je stačí znovu vyválet v rukou a pralinky se krásně zakulatí. Uchovávejte v lednici, nebo v chladné spíži a těsně před podáváním vložte do papírových košíčků (viz tipy a triky).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!