Obyčejná vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

25 dkg hladké mouky
20 dkg polohrubé mouky
2,5 dl mléka
3 dkg kvasnic
3 žloutky
12,5 dkg másla
8 dkg cukru krupice
špetka soli
citrónová kůra
mandle, rozinky v rumu, citronát

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl. K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a kvasnice. Necháme vzejít kvásek.

  2. Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru. Mísíme, až se těsto nechytá mísy. Používám ruční šlehač s háky. Pokud je těsto pořád vlhké, jemně poprášíme moukou.

  3. Těsto necháme kynout. 2x při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem. Mandle, rozinky a citronát zpracujeme do vykynutého těsta.

  4. Těsto dáme na desku, rozdělíme na 9 stejných dílů. Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze dvou. Na plech s pečícím papírem přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou, bude kynout, než se nahřeje trouba.

  5. Troubu nastavíme na 180 °C, když má trouba časovač, 15 minut. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nebo ořechy a dáme péct. 15 minut. Potom teplotu snížíme na 160°C. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Pečeme 20 minut. Ke konci pečení sundáme alobal a potřeme zbytkem vajíčka, aby měla vánočka stejnoměrnou barvu. Necháme péct. Zkusíme párátkem nebo špejlí, jestli je hotová.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!