Obrácený koláč s červenou řepou I.

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 listové těsto
3 - 4 uvařené řepy
3 PL octa balsamico
2 PL medu
2 stroužky česneku
pár snítek tymiánu
1 PL másla
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na pánev vlijeme ocet a zahřejeme, přidáme med, podle chuti osolíme a opepříme. Přihodíme jemně posekaný česnek a tymián. Necháme chvilku redukovat, až se směs začne táhnout.

  2. Řepy nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a postupně vkládáme do pánve a obalíme je směsí z obou stran. Klademe od středu na dno koláčové formy (pozor, nepoužívat tu s odnímatelným dnem, jinak šťáva poteče ven) a zbytkem šťávy přelijeme.

  3. Listové těsto vyválíme a překryjeme jím celou formu. Okraje těsta zastrkejte podél krajů ke dnu, párkrát ho propíchněte špičkou nože a formu vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme cca 30 minut.

  4. Vyjměte z trouby a nechte chvilku odstát, bublající šťáva se vsákne a teprve pak koláč obraťte. Formu přiklopte větším talířem a otočte dnem vzhůru.

  5. Ještě teplý koláč pokryjte pár kousky sýru, buď kozím nebo nějakým chuťově výraznějším. Já jsem použila Gorgonzolu, kozímu sýru jsem nepřišla na chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!