Nektarinkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g šlehačky
1 vanilkový cukr
2 vejce
150 g cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
3 nektarinky
1 vanilkový cukr
Na polití:
1 vejce
30 g cukru krupice
40 g zakysané husté smetany
2 lžice mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si zapneme troubu na 180°C.

  2. Šlehačku vyšleháme téměř do tuha. Přišleháme postupně jedno vejce po druhém, potom cukr, vanilkový cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně prosijeme a zpracujeme v těsto.

  3. Formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a na něj dáme nektarinky nakrájené na malé kousky smíchané s vanilkovým cukrem. Dáme do trouby na 20 min.

  4. Mezitím si připravíme polevu. Oddělíme žloutek od bílku-z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutek vyšleháme cukrem a zakysanou smetanou do pěny a vmícháme sníh z bílku.

  5. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a zalijeme polevou a posypeme mandlovými lupínky a dáme znova do trouby zhruba na 25 minut dopéct. Možno ke konci přikrýt alobalem, aby se vršek nespálil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!