„Nejen pro těhotné s cukrovkou“: Jahodový moučník

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g jahod (viz tipy a triky) – 17,6 g sacharidů
100 g sušenek s názvem Jablečné bio kačenky se špaldovou moukou – 52,6 g sacharidů
250 g nízkotučného tvarohu – 9,75 g sacharidů
250 g ricotty – 3,8 g sacharidů
100 g 12% smetany – 4,2 g sacharidů
4 lžičky mleté želatiny
24 kapek extraktu ze stévie (viz tipy a triky)
1 lžíce máslové pochoutky Pozdrav z hor
+ 2 lžíce horké vody
+ 1 vrchovatá lžička mleté vanilky

Postup přípravy receptu

  1. 4 lžičky želatiny smíchejte se 4 lžícemi studené vody a nechte nabobtnat (cca 5 minut).

  2. Mezitím rozdrobte sušenky válečkem v čisté utěrce na co nejjemnější drť - stejně tak můžete použít i mixér. Smíchejte je se dvěma lžícemi horké vody i lžící rozpuštěného másla“.

  3. Důkladně vše promíchejte a vsypte do dortové, nebo koláčové formy. Pomocí lžíce upěchujte těsto“ ve formě tak, aby rovnoměrně zakrylo její dno a dejte ztuhnout do lednice.

  4. V kastrůlku na mírném, plameni zahřívejte smetanu těsně pod bod varu, přidejte želatinu a důkladně promíchejte aby se beze zbytku rozpustila. Nakonec přidejte lžičku vanilky a odstavte z plotny.

  5. Jahody rozmixujte (nebo rozmačkejte vidličkou) a ve větší míse rozmíchejte společně s tvarohem a ricottou v hladkou směs.

  6. Přidejte vanilkovou smetanu a ještě jednou důkladně promíchejte. Nakonec přidejte 24 kapek (nebo i víc/míň, podle chuti) tekutého extraktu ze stévie a všechny suroviny důkladně promíchejte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu (stačí pár minut) a vlijte na sušenkový základ.

  7. Nechte v lednici asi 4 hodiny (ale klidně i přes noc) ztuhnout. Nakrájejte na úhledné kousky a podávejte vychlazené, ozdobené jahodou.

  8. Tipy a triky: Čím zralejší jahody koupíte, tím chutnější bude i moučník. Mimo sezónu je proto lepší sáhnout po domácích zmražených jahodách z loňského léta, které jsou výrazně lepší než kupované mražené i čerstvé ze skleníku. Extrakt ze stévie seženete v prodejnách zdravé výživy, stejně jako v e-shopech a vybraných lékárnách. Použít můžete i prášek či tabletky – vždy podle chuti. Mletou vanilku můžete nahradit kardamonem, zázvorem, nebo jiným oblíbeným kořením. Recept můžete pochopitelně využít i při redukční a udržovací dietě, nebo jako zdravou sladkou tečku pro děti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!