Myšákův bochník

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvásku
100 g žitné chlebové mouky
125 g pšeničné chlebové mouky
225 vody
Dále:
260-270 vody (nebo syrovátky, vody s jogurtem, s kefírem)
525 pšeničné chlebové mouky
50 g jemně strouhaného sýra
lžička sladěnky
3 rovné lžičky soli
drcený kmín podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem připravíme rozkvas - ve vodě rozmícháme kvásek, dobře vmícháme obě mouky a zakryté necháme v teple místnosti kvasit.

  2. Hotový rozkvas má zvětšený objem, příjemně chlebově voní a na povrchu má dírky po prasklých bublinkách. Přidáme k němu zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme nakynout asi 1,5-2 hodiny. Není třeba, aby těsto zdvojnásobilo objem, stačí, když se zvětší o 50 %.

  3. Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce popřekládáme a sformujeme bochník, který dáme vykynout do vysypané ošatky (cca 2 hodiny).

  4. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a i s fólií z plechu sešoupneme upéct na rozpálenou dlaždici do vyhřáté trouby (220°C/45-50 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!