Můj narozeninový čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

250 g hladké mouky
375 g másla
260 g třtinového cukru
80 g kvalitního kakaa (né granko apod.)
200 ml mléka
2 lžičky kypřícího prášku
3 vejce
pikantní džem
500 g kvalitní hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. V míse vyšleháme do pěny cukr s povoleným máslem a poté postupně zašleháme vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem, kakao a mléko.

  2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní připravené těsto.

  3. Povrch uhladíme a vše dáme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme zhruba 70 minut (upečenost vyzkoušíme špejlí).

  4. Po upečení necháme korpus asi 10 minut chladnout ve formě a pak jej opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout na mřížce.

  5. Vychladlý korpus rozpůlíme na dvě stejná kola a pomažeme je pikantním džemem.

  6. Vrchní část vrátíme zpět na spodní, mírně přitlačíme a potřeme čokoládovou šlehačkou, kterou jsme připravili vyšleháním smetany ke šlehaní a přidáním 250 g rozpuštěné čokolády.

  7. Na ozdobu rozpustíme zbytek čokolády, kterou můžeme trochu naředit mlékem.

  8. Pečící papír zmačkáme, poté opět rozložíme a vlijeme na něj rozpuštěnou čokoládu. Tu rozprostřeme na tenkou vrstvu a necháme zcela vychladnout.

  9. Ztuhlou čokoládu opatrně sundáme z pečícího papíru a nalámeme ji na menší kousky, které použijeme na ozdobení dortu.

  10. Kolem dokola použijeme větší kousky, povrch posypeme zbytkem menších kousků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!