Mrkvová halva (Gajar ka halwa)

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg mrkve
1 l plnotučného mléka
1 hrnek cukru krystal (nebo 1,5 hrnku moučkového)
2 lžíce ghee (nebo másla, oleje)
5 zelených kardamomů
možno přidat nakrájené ořechy (nebo polít čokoládovou polevou na dorty)

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáte vařit mléko a za častého míchání jej zcela vyvaříte, až vám úplně na dně hrnce zůstane hustá bílá hmota, které se v hindštině říká mawa nebo khoya.

  2. Mezitím, co se vám mléko vaří (cca 30-50 minut) oloupete mrkve a nastrouháte je. Jakmile je mawa hotová přidáte do hrnce mrkev a ghee a přiklopíte jej.

  3. Mrkev necháte dusit ve vlastní šťávě.

  4. Nasypte cukr do mixéru a melte ho cca 1 minutu, dokud se z něj nestane moučkový cukr.

  5. Kardamomy rozkrojte a v kmoždíři utlučte jejich černá semínka, která najdete uvnitř. Cukr a kardamomový prášek přisypte do hrnce. Nepřiklopujte ho a nechejte vyvařit co nejvíce vody. Halwu podávejte teplou v miskách a s oříšky anebo ji dejte ztuhnout na plech vymazaný s ghee a po ztuhnutí jí nakrájejte na čtverečky anebo diamanty.

  6. Můžete doprostřed každého dílku dát jednu oloupanou mandli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!