Chlodnik z červené řepy

Recepty, Polévky

Suroviny

1 l vývaru (drůbeží, hovězí)
4–5 ks červené řepy
1-2 okurky
7–8 ředkviček
čerstvý kopr
250 g zakysané smetany
3 vařená vejce
1 citron
Sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Řepu upeču v troubě nebo uvařím v celku. Oloupu a nastrouhám a krátce povařím ve vývaru. Nechám vychladnout.

  2. Pokrájím okurky, ředkvičky, kopr a vložím do vychladlého vývaru. Osolím, opepřím, ochutím citronovou šťávou. Přidám smetanu, promíchám a nechám dobře vychladit v ledničce.

  3. Před podáváním do talíře vložím pokrájené vařené vejce a zalijeme chlodnikem.

  4. Variantou může být z mladé - vyjednocené - červené řepy botwinky. Řádně ji umyji a použiji celou i s listy. Pokrájím a zaliji vývarem, jen tak, aby řepa byla lehce zakrytá. Vařím do změknutí a dále viz výše. Někteří dávají i utřený česnek, ale to se mi nějak bije s mladým koprem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!