Mražené kroupy

Recepty, Ostatní

Suroviny

500 g ječných krup
2 lžíce oleje
minimálně dvojnásobné množství vody
1 rovná lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. Recept na mražené kroupy jsem jednou našla na netu a trošku si ho upravila. Kroupy několikrát vypereme. Mohou se i namočit, pak je kratší doba vaření. Někdo vodu z namáčení slévá a zalévá novou – zbavíme se tak částečně nadýmavých složek, ale také části živin.

  2. Kroupy dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme olej a sůl a necháme vařit asi hodinu (pokud je budeme ještě zapékat) nebo třeba hodinu a půl (pokud chceme dělat např. kaši).

  3. Stačí ochutnat a poznáme, zda jsou dostatečně měkké. Není potřeba je míchat.

  4. Nechají se také uvařit v tlakovém hrnci, od počátku varu asi 20 minut.

  5. Pokud na uvařených kroupách zůstala ještě voda, slijeme ji a můžeme použít třeba do polévky.

  6. Kroupy necháme vychladnout a naporcujeme je do mikroténových sáčků. Já dávám po 250 g do sáčku.

  7. Mražené kroupy upotřebíme nejlépe do zeleninové polévky, bramboračky, jitrnicové polévky, ale i jinde. Díky přidanému oleji se neslepí a ve vroucí vodě opět rozdělí.

  8. Kroupy se nechají přidat ke každému jídlu, ať slanému, či sladkému.

  9. Promíchat s přílohou (např. s bramborami, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, dušenou nebo restovanou zeleninou, cibulkou a houbami nebo jako další příloha. H

  10. odí se naprosto ke všemu, i k masu s omáčkou.

  11. Pro upotřebení naslano je možné přidat k vaření třeba bujón, cibuli nebo je uvařit v masovém vývaru.

  12. Když je necháme rozmrazit, použijeme je například do jogurtu, nebo je ohřejeme, posypeme strouhaným tvarohem, cukrem, případně přidáme trošku másla.

  13. Můžeme je zapéct se švestkami, jako se dělá rýžový nákyp. Určitě ten, komu kroupy chutnají, přijde na různé způsoby využití.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!