Moravské koláče - Ala

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
120 g cukru krystal
42 g droždí
2 ks žloutky
100 g tuku (Hera, máslo)
300 ml vlažného mléka
špetka soli
Náplň:
250 g jemného tvarohu
1 cukr vanilkový
podle chuti cukr krystal
1 vejce
rozinky
švestková povidla
Drobenka:
140 g polohrubé mouky
80 g tuku (Hera, máslo)
100 g cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka (cca 200 ml), 1 lžíce cukru a droždí připravíme kvásek. Do misky prosijeme mouku, přidáme zbylý cukr, změklý tuk, žloutky a sůl (bílek nechme stát ve sklenici někde poblíž, bude se nám hodit na potírání koláčů před pečením.) Následně přidáme i kvásek, zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které poprášíme decentně moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu. Mezitím si ke konci kynutí těsta můžeme připravit náplň. Všechny ingredience smícháme dohromady.

  2. Na pomoučeném vále vykynuté těsto zpracujeme, vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8 cm. Na pomoc si beru sklenici. Začneme plnit tvarohovou náplní, slepovat a tvořit buchty, které doporučuji rovnou odkládat na plech směrem dolů slepenou částí. Necháváme ještě tak 10 minut kynout na plechu. Po té do každé buchty uděláme důlek (na pomoc si beru syrové vejce) a ten plníme povidly. Poté potíráme buchtu bílkem a sypeme drobenkou.

  3. Pečeme na 180°C cca 20 - 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!