Moravanka z Hané
Recepty, ZavařeninySuroviny
- okurky – malé celé, nebo nakrájet kolečka/čtvrtky
- cibule – malé nebo cibule jakkoli rozkrájet
- mrkev
- kedluben
- celer
- čerstvá paprika (na malé kostky)
- hrášek čerstvý nebo zmrazený
- kukuřice - smícháme v míse
- feferonka
- kopr (rostlina)
- (Pozn.: uvedený rozpis zeleniny samozřejmě není podmínkou, dle přidaných komentářů k receptu doporučuji např. květák)
- Nálev: (použitý z [uri]http://www.toprecepty.cz/recept/11571-krhanicke-krupky-chlapaci/[/uri]
- 1,6 l vody
- 0,6 l octa
- 6 dkg soli
- 43 tabletek umělého sladidla
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžíce tymiánu
- 1/2 lžíce horcicnych seminek
- 5 hřebíčků rozlisovat
- 3 bobkové listy
Postup Moravanka z Hané
Postup přípravy receptu
-
Připravíme nejdříve nálev: vše smícháme a zahřejeme k bodu varu a necháme hodinu louhovat.
Nyní si v klidu dáme do sklenic na dno feferonku (malou kulatou maďarskou celou, nebo ½ pálivého kozího rohu – co seženete), kousek kopru, nasypeme nakrájenou směs do ½ nebo ¾ sklenice (viz foto-obsah 375ml). Dále okurky a necháme místo i na cibulky/cibuli.
Zalijeme vylouhovaným přeceděným nálevem a sterilujeme 20 min při 80°C.
Vychladlé necháme uležet na tajném místě min. 14 dní.