Metrové sváteční řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpusy
4 vejce
250 g moučkového cukru
8 lžíc teplé vody
250 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
10 lžic rostlinného oleje
2 lžíce kakaa
špetka soli
Krém
200 g másla (Hera)
80 g hladké mouky
100 g cukru
vanilkový cukr
hrnek mléka (dle potřeby)
1 žloutek
Poleva (p.S.Zázvorkové)
80 g ztuženého 100% tuku (Iva,Omega)
120 g moučkového cukru
3 lžičky kakaa
1 vejce
dále plátky mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Korpusy: žloutky a cukr ušleháme s teplou vodou. Smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Střídavě přidáváme mouku a olej. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta obarvíme kakaem.

  2. Těsto nalijeme do 2 vymazaných a vysypaných forem na srnčí hřbet. Pečeme najednou při 180°C dorůžova. Je-li upečeno poznáme, když zapíchneme špejli, ta musí zůstat čistá (nelepit). Vyklopíme, necháme vychladnout.

  3. Krém: 50 g másla rozpustíme, přidáme mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr. Rozmícháme, zalijeme mlékem (cca hrnek) dle potřeby a uvaříme hladkou kaši. Necháme vychladnout. Do našlehaného másla a žloutku přišleháme ještě mírně vlahou kaši. Našleháme do hladkého, nadýchaného krému. Vychladíme.

  4. Vychlazené korpusy nakrájíme na 1 cm plátky (jako na chlebíčky). Slepujeme k sobě krémem střídavě světlé a tmavé plátky (vznikne dlouhý had). Ten pomažeme zbytkem krému. Dáme vychladit.

  5. Poleva: tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao. Mícháme dohladka. Do šlehače dáme vejce a přidáme horkou směs a rozšleháme. Vznikne hustá poleva.

  6. Polijeme polevou roládu (je hustší) je třeba pracovat rychle. Posypeme plátky mandlí. Necháme na chladném místě 1 den odležet. Krájíme šikmo (přes roh).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!