Meruňkový koláč s karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 2-4 lžíce medu
- 70 g másla
- Karamel:
- 70 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml smetany
- Dále:
- 1 meruňková kompot
- 2-3 lžíce kysané smetany
Postup Meruňkový koláč s karamelem
Postup přípravy receptu
-
Pripravime si testo smichanim mouky, cukru, medu a rozpusteneho masla.
Testo vtlacime do pecici misky, potreme kysanou smetanou a pokladme platky merunek.
Peceme 15-20 minut v troube vyhrate na 170°C.
Mezitim si pripravime karamel. Do hrnce vsypeme cukr a nechame rozpustit. Kdyz zmeni barvu na svetle hnedou, opatrne pridame vanilkovy extrakt a prilijeme smetanu. Michame, dokud se karamel ve smetane nerozpusti.
Karamelovou smesi polijeme kolac, nechame vychladit a muzeme podavat treba se slehackou.