Měkké vánoční perníčky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

40 dkg hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
14 dkg cukru moučka
5 dkg rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio, Provamel) pokojové teploty (či vychladlé rozpuštěné)
2 lžíce agáve sirupu či javorového sirupu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozmixovaného silken tofu nebo bílého či vanilkového rostlinného jogurtu (nebo dezertu)
2 lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
3 lžíce koření do perníku
Na zdobení:
moučkový cukr
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku.

  2. Přidáme všechny ostatní ingredience, dobře proděláme a vypracujeme pevné těsto (dle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka).

  3. Necháme přes noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici.

  4. Druhý den předehřejeme troubu na 170°C a několik plechů vyložíme pečícím papírem.

  5. Těsto si rozdělíme na dvě části a tu, kterou zrovna nepoužíváme, vrátíme do lednice.

  6. Druhou část vyválíme asi na 3 - 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme perníčky.

  7. Pečeme přibližně 10 minut - pozor, abyste perníčky nepekly moc dlouho, byly by pak tvrdé.

  8. Po upečení můžeme ještě teplé potřít směsí vody, agáve (či javorového sirupu) a troškou škrobu.

  9. Na polevu si dáme do misky trochu cukru moučka, poté po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu, dokud nedosáhneme požadované konzistence.

  10. Ozdobené perníčky skladujeme v dobře uzavřené nádobě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!