Povidlové nebo makové buchty (Süße gefüllte Buchteln)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 kostka čerstvého droždí
200 - 300 ml sójového mléka či jiného rostlinného/ořechového mléka (držte se spíše na 200 ml, ev. přidejte dle potřeby)
50 g cukru krupice
500 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce sójové mouky či hrašky vanilka či sojanézy (možno vynechat)
špetka soli
kůra z 1 nejlépe chemicky neošetřeního citrónu
2 lžíce vanilkového extraktu či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
60 g rozpuštěného rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio či Provamel) + další na potření buchet
2 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru
švestková povidla či maková náplň

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobte do misky, zalijte 100 ml vlažného (ne horkého, ne studeného!) mléka, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na kaši.

  2. Zakryjte a v teple nechte vzejít kvásek.

  3. Do mísy dejte cukr a dobře ho prsty promněte s citrónovou kůrou.

  4. Do stejné mísy prosejte mouky se solí, zamíchejte, přidejte a vlažné rozpuštěné rostlinné máslo.

  5. Postupně přidávejte zbylé mléko, dobře hněťte rukama či v kuchyňském robotu a vypracujte měkké těsto.

  6. Poprašte těsto moukou, mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

  7. Po vykynutí těsto rozválejte na centimetr tenký plát a nakrájejte na čtverečky 5 x 5 cm.

  8. Poté prostě dělejte buchty:).

  9. Skládejte je do dobře vymazaného pekáčku, ze všech stran každou buchtu potřete rozpuštěným rostlinným máslem, aby se okolní nepřilepily.

  10. Troubu předehřejte na 190°C a buchty nechte ještě čtvrt až půl hodiny kynout v pekáčku.

  11. Poté vložte do trouby, snižte teplotu na 180°C a pečte 10 minut, poté opět snižte teplotu, tentokrát na 170°C a dalších 15 minut dopékejte.

  12. Ještě horké buchty potřete rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody.

  13. Vychladlé pocukrujte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!