Medovník by Tescoma

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
450 g hladké mouky
2 vejce
150 g cukru moučky
100 g rozpuštěného másla
6 lžic medu
2 lžíce mléka
1 lžička jedlé sody
trochu perníkového koření
Krém:
150 g másla
150 g cukru moučky
1 vanilkový pudink
250 ml mléka
Krém:
0,5 l zakysané smetany
2 lžičky instantní kávy
100 g cukru moučky
černý čaj
mleté ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto kromě mouky smícháme a mixujeme minimálně 10 minut v hrnci nad parou, dokud nám směs nezhoustne. Po sundání z páry pomalu přidáváme mouku a těsto pořádně zpracujeme. Až je těsto vláčné, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme 30 minut odležet v pokojové teplotě.

  2. Po odležení rozdělíme na 4 (příp. i více) částí. Každou z nich rozválíme na tenkou placku a na pečicím papíře pečeme v troubě na 180°C cca 5 minut. Po upečení a mírném vychladnutí si vyřežeme (pomocí formy či pokličky či čehokoliv jiného) pláty na medovník. Odřezky rozemeleme, tuto směs poté použijeme na obalení medovníku.

  3. V 250 ml mléka smíchaném s 150 g cukrem moučkou si uvaříme vanilkový pudink. Ještě do teplého pudinku přidáme máslo a rozšleháme.

  4. Do 0,5 l zakysané smetany si přidáme instantní kávu a cukr. Mně osobně tohoto krému ještě zbylo, takže jsme ho potom dojedli, protože nám velmi chutnal. Možno však udělat i z méně než 500 ml zakysané smetany.

  5. Jednotlivé pláty na medovník si pokapeme vychladlým černým čajem. Poté natřeme plát jedním z krémů, posypeme ořechy a přiložíme plát druhý. Ten opět pokapeme vychladlým čajem a natřeme druhým krémem, posypeme ořechy a přiložíme další plát. Takto střídáme krémy dokud nám nezbudou žádné pláty.

  6. Celý medovník (vrch, boky) si potřeme jedním z krémů, já osobně potírala krémem 2, protože mi ho hodně zbylo. Na potřený medovník nasypeme směs z odřezků tak, aby nebyl vidět ani krém, ani pláty medovníku.

  7. Tento hotový dezert necháme odležet v lednici, aby nám jednotlivé pláty změkly a medovník se dobře krájel. Doporučuji nechat odležet přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!