Masové kuličky s Hermelínem a pikantní švestkovou omáčkou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na kuličky:
- 1 kg mletého vepřového masa (nebo kuřecího/krůtího)
- 3 rohlíky
- sůl
- pepř
- 1 PL kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 2 Hermelíny
- směs kukuřičných lupínků a celozrnných lupínků na obalení
- tuk na smažení
- Na omáčku:
- 1 kg vyzrálých švestek
- 2 PL oleje
- 2 cibule
- 1-2 chilli papričky
- 2 hřebíčky
- špetka skořice
- třtinový cukr podle chuti
- balzamikový ocet
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
Postup Masové kuličky s Hermelínem a pikantní švestkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky nakrájíme na kolečka, zalijeme vodou a necháme nasáknout. Poté je rukou rozmělníme a důkladně v pracujeme do mletého masa společně se škrobem. Osolíme a opepříme podle zvyklostí a necháme v lednici odležet.
Z odleželé směsi tvoříme mokrou rukou kuličky, do každé vmáčkneme kostičku Hermelínu (zhruba 1,5x1,5 cm), obalíme v drcených lupínkách a smažíme ve vyšší vrstvě tuku dozlatova.
Na omáčku osmahneme na oleji nakrájenou cibuli. Když začne sklovatět, přisypeme asi 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme koření, rozpůlené, vypeckované švestky a pokrájenou chilli papričku. Zalijeme dvěma lžícemi octa a na mírném ohni necháme probublávat.
Když se švestky začnou rozpadat, přidáme sůl, prolisovaný česnek a ještě případně dochutíme octem a cukrem (já jsem neustále ochutnávala a dolaďovala, až jsem byla spokojená).
Necháme krátce provařit a buď servírujeme teplé, nebo vychlazené jako pikantní omáčku k masu, grilovanému Hermelínu, smaženému sýru.
Pokud omáčky uděláme více, můžeme ji horkou naplnit do zavařovacích sklenic, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Přechováváme v lednici.