Masové kuličky s Hermelínem a pikantní švestkovou omáčkou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Na kuličky:
1 kg mletého vepřového masa (nebo kuřecího/krůtího)
3 rohlíky
sůl
pepř
1 PL kukuřičného nebo bramborového škrobu
2 Hermelíny
směs kukuřičných lupínků a celozrnných lupínků na obalení
tuk na smažení
Na omáčku:
1 kg vyzrálých švestek
2 PL oleje
2 cibule
1-2 chilli papričky
2 hřebíčky
špetka skořice
třtinový cukr podle chuti
balzamikový ocet
1-2 stroužky česneku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nakrájíme na kolečka, zalijeme vodou a necháme nasáknout. Poté je rukou rozmělníme a důkladně v pracujeme do mletého masa společně se škrobem. Osolíme a opepříme podle zvyklostí a necháme v lednici odležet.

  2. Z odleželé směsi tvoříme mokrou rukou kuličky, do každé vmáčkneme kostičku Hermelínu (zhruba 1,5x1,5 cm), obalíme v drcených lupínkách a smažíme ve vyšší vrstvě tuku dozlatova.

  3. Na omáčku osmahneme na oleji nakrájenou cibuli. Když začne sklovatět, přisypeme asi 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme koření, rozpůlené, vypeckované švestky a pokrájenou chilli papričku. Zalijeme dvěma lžícemi octa a na mírném ohni necháme probublávat.

  4. Když se švestky začnou rozpadat, přidáme sůl, prolisovaný česnek a ještě případně dochutíme octem a cukrem (já jsem neustále ochutnávala a dolaďovala, až jsem byla spokojená).

  5. Necháme krátce provařit a buď servírujeme teplé, nebo vychlazené jako pikantní omáčku k masu, grilovanému Hermelínu, smaženému sýru.

  6. Pokud omáčky uděláme více, můžeme ji horkou naplnit do zavařovacích sklenic, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Přechováváme v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!