Maso s božskou omáčkou a kluski

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1/2 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží)
koření: 3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
mletý pepř, sůl
trošičku mleté sladké papriky
Dále:
3 polévkové lžíce polohrubé mouky
2 polévkové lžíce tmavé jíšky Knorr
šlehačka
Hera na opečení
Příloha:
Kluski Śląskie
1 kg uvařených brambor
1 vejce
Solamyl
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V tlakáči rozehřejeme Heru, vložíme na kousky nakrájené maso, posolíme, opepříme a přidáme papriku (na špičku nože) a opékáme ze všech stran do zlatova, poté maso podlejeme, vložíme nové koření a bobkové listy a dusíme v tlakovém hrnci. U hovězího je přibližná délka 40-45 minut, u vepřového 30 minut a u drůbežího 20 minut.

  2. Když je maso měkké, podlejeme cca 1/2 litrem vody, ve které jsou rozmíchány 3 PL pol. mouky, 2 PL Knorr-tmavé jíšky, povaříme, zjemníme asi jedním dl šlehačky, dochutíme solí a pepřem. Omáčka by neměla být příliš hustá, či řídká.

  3. Podává se s brambory, nejlépe šťouchanými, knedlíky, ale u nás se podává s kluski: Ve slané vodě uvařené brambory přelisujeme, na vále z nich uděláme čtverec, který se rozdělí na 4 části, jedna z nich se oddělí, místo ní se přidá škrobová moučka a vejce, vrátí se odejmutá část a vypracuje se hladké těsto. Poté z těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na potřebnou velikost a zhotovíme ploché kluski, do kterých ve středu uděláme důlek a vložíme do převařené a osolené vody. Voda nesmí vřít, jen udržovat pod bodem varu. Když kluski vyplavou na povrch, vaříme ještě cca 10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!