Marinovaná kuřecí prsa s hořčičnou omáčkou a cibulovým bulgurem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

600 g kuřecích prsou
4 lžíce oleje
2 velké lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička drceného kmínu
2 stroužky česneku
1 lžíce sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušeného drceného rozmarýnu
sůl
pepř
Na omáčku:
hrst nakrájeného pórku + na servírování
2-3 žampiony
1 lžíce oleje
1 lžíce změklého másla
1 lžíce mouky (já dala jáhlovou)
sušený česnek nebo prolisovaný 1 stroužek
Na bulgur:
1/2 najemno nakrájené cibule
300 g bulguru
trochu přepuštěného másla nebo jiného tuku

Postup přípravy receptu

  1. Prsa rozkrájejte na plátky. V uzavíratelné misce rozmíchejte všechny suroviny a maso v marinádě důkladně omáchejte. Zavřete víčkem a nechte v lednici uležet do druhého dne.

  2. V hrnci rozehřejte olej a marinované maso zprudka opečte ze všech stran pár vteřin, bacha na připálení. Zalijte vodou, aby bylo maso ponořené, vyškrábněte zbytek marinády, přihoďte pórek a žampiony na plátky. Pozvolna duste pod pokličkou asi 10 minut. V misce si rozmíchejte máslo s moukou. Postupně ho rozmíchejte v hrnci s omáčkou. Nechte provařit ještě asi deset minut. Když máte omáčky zbytečně moc, vyndejte maso bokem na talíř a nechte omáčku zredukovat. To znamená, že necháte omáčku probublávat bez pokličky, dokud nebudete mít správnou hustotu. Dochuťte česnekem, solí a pepřem.

  3. Bulgur dejte do sítka a důkladně propláchněte. Nechte ho vykapat. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibulku dozlatova. Pak přisypte bulgur a za občasného míchání společně opékejte asi minutu. Zalijte vodou asi půl centimetru nad bulgur, osolte a nechte vařit na mírném stupni asi 15 minut pod pokličkou. Občas zkontrolujte, pokud se voda vyvaří, trochu dolijte, pokud je bulgur už měkký a máte moc vody zvedněte stupeň varu a bez pokličky vařte, dokud se voda nevypaří.

  4. Vše servírujte na talíři posypané pórkem, který tomu dodá šmrnc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!