Mandarinková zebra

Recepty, Moučníky

Suroviny

Světlý plát:
4 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Tmavý plát:
4 vejce
4 lžíce cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
Tvarohovo-jogurtová náplň:
2 netučné tvarohy ve vaničce
1 pomazánkové máslo (Pilos z Lidlu)
150 g bílého jogurtu (aspoň 3%)
250 ml smetany na šlehání (já používám rostlinnou)
1 vanilkový cukr
krupicový cukr podle chuti
malinový džem
Na dozdobení:
2 plechovky kompotovaných mandarinek
250 ml pomerančového džusu
1 žluté cukrářské želé extra silné

Postup přípravy receptu

  1. Na světlý piškotový plát oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem do husté pěny a po lžících střídavě přidáváme mouku a sníh z bílků. Lehce, ale důkladně promícháme, rozprostřeme na pečící papír a pečeme asi 10 minut na 175°C.

  2. Tmavý plát připravíme stejným způsobem, jen s tím rozdílem, že namísto jedné lžíce mouky přidáme do těsta kakao.

  3. Oba upečené pláty necháme na papíru vychladnout.

  4. Mezitím připravíme náplň: tvaroh, pomaz. máslo, jogurt, vanilkový cukr a asi 2 lžíce krupicového cukru důkladně promícháme v jedné misce (nešleháme, tvaroh dlouhým šleháním řídne!) Zvlášť ušleháme šlehačku a následně opatrně smícháme s tvarohem. Výsledkem by měla být lehká, nadýchaná hmota, kterou případně ještě podle chuti dosladíme.

  5. Z piškotu stáhneme papír, světlý plát položíme na rovný tác nebo plech, potřeme malinovým džemem a 1/2 tvarohové náplně. Přikryjeme tmavým korpusem, na který naneseme zbytek tvarohu. Uhladíme a dáme do chladu.

  6. Z kompotů slijeme šťávu a ovoce necháme důkladně okapat. Šťávu odměříme a do 1/2 l doplníme pomerančovým džusem. V tekutině rozmícháme cukrářské želé a připravíme ho podle návodu na obalu. Zatímco hotové želé chladne, na povrch řezů rozložíme okapané mandarinky, které pak po lžících zaléváme vlažným želé.

  7. Hotový moučník dáme nejméně na hodinu do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!