Hlíva ústřičná na paprice a polentové knedlíčky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g hlívy ústřičné
2 větší cibule
2-3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky
1 lžička zauzené papriky
sůl
1/2 lžičky mletého kmínu
chilli dle chuti
1 lžička solamylu
čerstvé papriky 3 barvy
Na knedlíčky:
150 g instantní polenty
400 ml mandlového mléka (kdo může dá kravské)
80 g tuku (rostlinného nebo másla)
2 vejce
1 celozrnná bageta

Postup přípravy receptu

  1. Předem nakrájíme starší celozrnnou bagetu na kostičky a ty usušíme nebo opečeme. Nasekáme cibuli a nakrájíme hlívu i papriky na větší proužky.

  2. Do hrnce dáme mléko s tukem a solí a necháme tuk rozpustit. Přisypeme polentu, přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme asi 4 minuty. Když se těsto nechytá stěny hrnce odstavíme a necháme částečně vychladnout. Postupně vmícháme vejce, nakonec zapracujeme do vzniklého těsta kostičky bagety a necháme 30 minut odpočívat.

  3. Zatím dáme v hluboké pánvi na olej nasekanou cibuli a usmažíme do světle hnědé barvy. Přidáme česnek, tuhé kousky z nakrájené hlívy a chvilku restujeme. Přidala jsem i zbylé žampiony. Do základu přidáme papriku, kmín, chilli a vše promícháme. Vložíme nakrájenou hlívu a po chvilce podlijeme. Dusíme do změknutí a přidáme nakrájené papriky. Dle potřeby zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a podusíme jen tak, aby papriky zůstaly na skus.

  4. Než hlíva změkne, postavíme ve větším hrnci vařit osolenou vodu. Mokrýma rukama z odpočinutého těsta vytvoříme knedlíčky a vložíme je do vařící vody. Vaříme 8 - 10 minut podle velikosti. Hotové dáme na talíř a propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby unikla pára. Podáváme knedlíčky s hlívou a posypeme nakrájenou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!