Makové řezy se švestkami a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 g vody
150 ml oleje
40-50 ml citronové šťávy
strouhaná kůra z citronu
80 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
510-520 g hladké mouky
75-100 g mletého máku
1 špetka soli
21 g čerstvého droždí
Dále:
půlené švestky
Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g másla
150 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí a necháme 15 minut stát. Do mísy pak přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme volnější těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.

  2. Na sádlem vymaštěný plech vykynuté těsto vyškrábneme, navlhčenou lžící rozetřeme po celém plechu, poklademe půlenými švestkami (řezem nahoru) a lehce je vtlačíme do těsta. Posypeme drobenkou, necháme přibližně 30 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/25-35 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!