Maklube - arabský hrnec naruby
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře o váze do 1500 g
- sůl
- voda
- 1500 g lilků nebo květáku
- 1000 g rýže
- 100 g oloupaných mandlí nebo lískových oříšků
- olivový olej
- máslo
- 1 velký hrnec s rovným dnem a rovnými boky
Postup Maklube - arabský hrnec naruby
Postup přípravy receptu
-
Kura uvaríme pomalým varom v osolenej vode za zbierania peny z vývaru. Vychladnuté mäso oberieme z kostí a natrháme na menšie kúsky.
Umytú a odkvapkanú ryžu orestujeme na oleji, zalejeme horúcou vodou, osolíme a udusíme. Baklažány pokrájame na kolieska, osolíme, necháme vypotiť, opláchneme vodou, osušíme a na sucho ugrilujeme do hneda.
Kastrol silne vymažeme maslom, dno, aj boky a vrstvíme suroviny v poradí: ryža, mäso, baklažány a končíme ryžou. Zalejeme časťou kuracieho vývaru, prikryjeme pokrievkou a pečieme v trúbe na 180 stupňoch 45 minút. Vyberieme z trúby, odstránime pokrievku, priložíme servírovací tanier, rýchlo obrátime naopak a opatrne snímeme hrniec. Pokrm posypeme na sucho opraženými mandľami a podávame.