Luxusně nadýchané marmeládové rolky z kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Suroviny:
550 g hladké mouky
280 g mléka
90 g rozpuštěného másla
70 g krupicového cukru
22 g čerstvého droždí
1 vejce
1/2 lžičky soli
marmeláda nebo jiná náplň
voda na potření
žloutek na potření
kousek másla na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby od pekárny nalijte vlahé mléko, přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Přisypte hladkou mouky, rozdrobené droždí, krupicový cukr do jednoho rohu a sůl do druhého rohu nádoby. V pekárně nechte vypracovat a vykynout těsto.

  2. Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a lehce ho zasypte mouku. Těsto nepropracovávejte, ale pouze ho dlaněmi po podložce rozprostřete. Vytvořte kruh, který rozdělte na 12 dílů. Těsto můžete zvážit a váhu vydělit 12. Pak budete mít rolku jednu, jako druhou.

  3. Z každého kousku v dlaních vytvořte bochánek. Kraje těsta vždy stáhnu dospod a začnu s těstem v dlaních kroužit. Bochánky nechte ještě 15 minout kynout pod folií.

  4. Pracovní plochu opět lehce pomoučněte a z jednotlivých bochánků vyválejte obdélník. Na těsto dejte lžičku marmelády. Po stranách těsto přehněte, aby marmeláda nevytekla. Přes marmeládu přehněte těsto, utáhněte a srolujte.

  5. Vytvořené rolky skládejte vedle sebe s mírným rozestupem, potřete je vodou a nechte ještě tak 10 minut kynout.

  6. Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Před vložením do trouby rolky potřete rozšlehaným žloutkem. Rolky vložte do trouby a pečte je 20 minut.

  7. Na závěr horké rolky potřete máslem.

  8. Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouka do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. No a zadělejte těsto. Podle potřeby přisypávat mouku nebo přilít mléko. Těsto nechte min. 1 hodinu kynout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!