Luštěninovo-zeleninová směs
Recepty, LuštěninySuroviny
- hrst hrachu
- hrst čočky
- hrst celozrnné rýže
- hrst pohanky
- hrst sušených hub
- 1 cibule
- olej
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 4 řapíky celeru
- 1/2 pórku
- 1 menší cuketa
- hrst mraženého hrášku
- hrst zelených fazolek
- několik kapustiček
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- sušený libeček
- sušená petrželka
- celerová nať
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
Postup Luštěninovo-zeleninová směs
Postup přípravy receptu
-
Hrách, čočku a celzrnnou rýži společně přes noc namočíme.
Zvlášť namočíme i pohanku a opět zvlášť sušené houby.
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájený pórek a slité houby a krátce orestujeme. Poté přidáme slité luštěniny (bez pohanky), na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a na tenké plátky nakrájené dva stroužky česneku. Zalijeme malým množstvím vody (asi půl hrnečku) a ochutíme zelenými bylinkami, kmínem, solí a pepřem. Promícháme a pod pokličkou pět minut vaříme.
Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, hrášek, fazolky a kapustičky. Pod pokličkou dusíme, až je vše měkké. Podle potřeby doléváme po trochách vodu, aby se pokrm nepřipaloval, ale opatrně, abychom nepřipravili místo kaše polévku.
Když jsou luštěniny měkké, přidáme slitou pohanku a půl hrnečku vroucí vody, přiklopíme pokličkou, stáhneme z plotýnky a necháme dvacet minut bez vaření dojít. Poté přidáme prolisovaný stroužek česneku, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.