Losos s cibulovo-česnekovou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

2 filety lososa
2 velké cibule
5 stroužků česneku
1/2 - 1 lžička mleté sladké papriky
sůl
pepř
máslo
smetana na vaření
rýžová mouka
jarní cibulka na ozdobu
Opečené brambory s cibulkou:
brambory
koření gyros
řepkový olej
1 velká cibule

Postup přípravy receptu

  1. Lososa omyjeme a osolíme. Jednotlivé filety zabalíme do alobalu a dáme do trouby. Pečeme podle typu trouby - někdy stačí 15 minut, někdy je třeba i 30 minut. Důležité je, aby maso šlo pěkně od sebe.

  2. Na másle zpěníme ndrobno nakrájenou cibulku. Je třeba, aby byla pěkně zlatavá, ne hnědá. Přidáme prolisovaný česnek, poprášíme mletou sladkou paprikou a 1 minutu restujeme. Zasypeme rýžovou moukou (aby bylo pokryté dno), pořádně promícháme a zalijeme vodou.

  3. Vytvoří se kaše, kterou rozmixujeme ponorným mixérem.

  4. Chvilku necháme povařit, přilejeme smetanu na vaření, podle chuti osolíme a opepříme. Necháme přejít varem.

  5. Na talíři lososa přelijeme omáčkou a ozdobíme čerstvou jarní cibulkou.

  6. Podáváme s baby brambůrky nebo s opečenými brambory. Ty připravíme tak, že syrové brambory nakrájíme na plátky a dáme do igelitového sáčku. V misce smícháme řepkový olej a koření gyros a směs nalijeme do sáčku na brambory. Pořádně protřepeme, aby se všechny bramborové plátky obalily.

  7. Rozpálíme pánvičku a brambory z každé strany opečeme. Dáme do pekáčku a do trouby vyhřáté na 230 stupňů. Pečeme, než jsou pořádně propečené a uvnitř měkké (nesmí být syrové). Během pečení každých cca 10 minut brambory promícháme, aby se nepřilepily k pekáčku. Na oleji můžeme zpěnit nakrájenou cibuli a na posledních pár minut přidat k bramborám do trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!