Limetový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
5 vajec
50 g cukru
50 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
kůra z 1 limetky
1 lžička vanilkové esence
Krém:
4 plátky želatiny
150 ml mléka
2 vejce
30 g cukru
250 g měkkého tvarohu
šťáva z 1 limetky
450 ml smetany ke šlehání
Želatina:
1 limetka
30 g cukru
1 plátek želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: žloutky s cukrem vyšleháme do husté světlé pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh.

  2. Do žloutků přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, limetovou kůru a vanilkovou esenci.

  3. Promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

  4. Těsto nalejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem.

  5. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C.

  6. Korpus necháme vychladnout. Krém: připravíme si všechny suroviny, mimo smetany, aby měli pokojovou teplotu. Do studené vody si dáme nabobtnat želatinu.

  7. Ve vodní lázni vyšleháme mléko, vejce a cukr do zhoustnutí, až vznikne konzistence řidšího pudinku.

  8. Do teplého krému zamícháme vyždímanou nabobtnalou želatinu. Krém necháme zchladnout.

  9. V misce našleháme tvaroh s limetovou šťávou. Do tvarohu vmícháme vychladlý vaječný krém.

  10. Nakonec přidáme lehce ušlehanou smetanu. Dobře smíchaný krém nalijeme do dortové formy na piškot.

  11. Necháme ztuhnout alespoň 4 hodiny v lednici. Želatina: limetu nakrájíme na půlcentimetrové plátky a povaříme je asi 20 minut v 250 ml vody. Želatinu namočíme ve studené vodě.

  12. Vymačkanou želatinu rozpustíme v asi 100 ml horké tekutiny ve které jsme vařili limetu.

  13. Vychladlá kolečka limety rozložíme na ztuhlý dort a zalijeme zchladlou želatinou.

  14. Necháme ztuhnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!