Lidové okrasné pečivo - tvarovaná zvířátka a postavičky
Recepty, CukrovíPostup Lidové okrasné pečivo - tvarovaná zvířátka a postavičky
Postup přípravy receptu
-
Toto těsto je mimořádně tvárné, ale výrobky jsou zcela nepoživatelné, jsou opravdu pouze na ozdobu. Těsto je na výrobu figurek, jaké se dělají z vizovického těsta, ale tohle těsto není zdaleka tak pracné, jako pravé vizovické.
Suroviny spojíme a důkladně prohněteme, až nám vznikne modelovací hmota, která má konzistenci plastelíny. Vodu přidáváme postupně! a hněteme nejméně čtvrt hodiny.
Z těsta tvarujeme vánoční motivy, zvířátka či postavičky. Výrobky pak spíše sušíme, nežli pečeme. Hmotu lze i přibarvovat potravinářskými barvami, ale tím výrobky ztratí charakter lidového pečiva. Tvoříme lidové figurky, nejlépe podle předlohy na vizovické pečivo.
Na zdobení figurek používáme ponejvíce koření (kuličky pepře, nového koření, hřebíček a jiné) a semínka (mák, kmín, len atd.) Těsto se u zdroje tepla (třeba na radiátoru suší několik dní (nejméně 3 dny) a je pořád bílé“. Pak ho potřeme žloutkem s troškou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 150º C asi ¼ hodiny do zlatavé barvy.