Salát s opečenou cibulí a krůtími knedlíčky

Recepty, Saláty

Suroviny

Na krůtí knedlíčky:
cca 120 g čerstvých krůtích prsních řízků
špetku soli
špetku pepře
případně špetku sušeného česneku
lžičku olivového oleje + trochu na zakápnutí před pečením
lžičku hořčice
hrst čerstvé, jemně mleté strouhanky (ideálně z tmavého grahamového pečiva)
1 malou nebo 1/2 velké cibule
malý kousek balkánského sýru
Na salát:
1 větší rajče
kousek salátové okurky (zhruba stejné množství jako nakrájeného rajčete)
kousek zelené papriky (stačí tak 1/3)
lžičku olivového oleje
špetku soli
špetku pepře

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si masové knedlíčky (na 1 porci): Umeleme si krůtí maso, přidáme k němu 1/2 až 1 lžičku olivového oleje, hořčici, lehce posolíme a opepříme. Směs rozdělíme zhruba na 5 částí a vytvoříme z nich malé placky.

  2. Z balkánského sýru odkrojíme malé kostky (zhruba o necelém centimetru hrany). Položíme je na masové placky a uválíme koule, které nakonec velmi lehce obalíme v jemné strouhance.

  3. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů (použila jsem grilovací program). Připravíme si zapékací mísu, lehce ji vymažeme máslem, vyskládáme tenkými kolečky cibule, na ně položíme masové koule a celé zakápneme trochou olivového oleje (cca max 2 lžíce). Opékáme v troubě asi 20 minut, koule mezi tím alespoň dvakrát poobracíme.

  4. Připravíme si salát: Do mísy dáme rajče, okurku a papriku - to vše nakrájené na malé kousíčky. Dochutíme solí a pepřem, přidáme trošinku olivového oleje a promícháme.

  5. Jakmile jsou koule hotové, dáme je z pekáčku bokem. Vybereme pár kousků upečené cibule (spíš měkčí středy) a nakrájíme na malé kousíčky. Přidáme do salátu a dobře promícháme.

  6. Salát dáme na talíř nebo do servírovací misky, nahoru naskládáme masové knedlíčky, můžeme ozdobit zbylými křupavými kousky opečené cibule a čerstvou petrželkou. Podáváme s tmavým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!