Letní koláč s lesním ovocem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1,5 hrnku polohrubé mouky
1/3 hrnku cukru moučka
špetka soli
165 g (3/4 hrnku) pevného rostlinného margarínu (např. Alsan)
1 krabička (250 ml) ovesné smetany Oatly
3 lžíce prášku vanilkového pudingu (příp. můžete použít 3 lžíce kukuřičného škrobu + vanilková zrníčka či vanilkový extrakt)
3 lžíce cukru
1,5 lžičky lahůdkového droždí (ne klasické droždí)
2 lžíce hnědého cukru na posypání
ostružiny
maliny
borůvky
rybíz

Postup přípravy receptu

  1. V míse smíchejte mouku, curk moučka a spetku soli a do této směsi nakrájejte ztuhlý margarín. Vidličkou, rukou či tímto speciálním nástrojem (pastry cutter - u nás má např. Tesco) postupně margarín zapracujte do mouky, dokud nevznikne pěkné pevnější těsto. To prsty vytvarujte do formy a vyzuřte se na něm vidličkou (jinými slovy na mnoha místech včetně stran ho vidličkou propíchejte).

  2. Formu i s těstem dejte do mrazáku a nechte cca 45 minut odpočinout. Troubu mezitím předehřejte na 180°C.

  3. Když je těsto úplně zmrzlé, dejte ho do vyhřáté trouby a pečte cca 10 minut.

  4. Mezitím připravte náplň. Smetanu smíchejte s pudingem, třemi lžícemi cukru a lahůdkovým droždím, ovoce omyjte a zbavte nečistot.

  5. Když je těsto předpečené, vyndejte ho z trouby (pokud používáte formu s vyndavacím dnem, nezapomeňte na to a formu držte po stranách, jinak budete stejně jako já z trouby vybírat kousky rozpadlého těsta a klít jak špaček).

  6. Do formy nalijte náplň a doprostřed koláče vsypte ovoce. Koláč posypte hnědým cukrem (spíše náplň než ovoce).

  7. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších cca 35-40 minut. Po vychladnutí dozdobte čerstvým ovocem a mátou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!