Letní koláč s borůvkami a broskvemi

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
2,5 hrnku polohrubé mouky (část, asi 1/3, doporučuji nahradit špaldovou moukou)
2 lžíce hnědého cukru
větší špetka soli
225 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
5 lžic vody
2 lžičky ledové vody
1 lžička jablečného octa
Náplň:
1,5 - 2 kg broskví které jdou dobře od pecky
1 vrchovatý hrnek čerstvých borůvek
1/2 - 2/3 hnědého cukru (nebo nějakého sirupu) - záleží na sladkosti vašich broskví
1 lžička mleté skořice (nebo koření do perníku)
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého zázvoru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
trochu sojového mléka na potření koláče

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte vychlazený, na kostky nakrájený Alsan a s pomocí pastry cutteru či rukama tuk zapracujte do mouky. Těsto by mělo mít konzistenci drobenky.

  2. Přidejte vodu smíchanou s jablečným octem a vIdličkou dobře promíchejte, poté prodělejte na vále. MělI byste získat měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se dobře pracuje.

  3. Rozdělte ho na půl (nebo na jednu trochu větší a menší půlku.), zabalte do sáčků a nechte asi hodinu (nebo než připravíte náplň) tuhnout v lednici.

  4. Mezitím, co těsto tuhne, připravte náplň do koláče.

  5. Broskve omyjte a nakrájejte na měsíčky (záleží na velikosti broskve, ale neměly by být širší než cca 1 cm), ve větší míse je smíchejte s borůvkami a pokud vaše ovoce pustí hodně šťávy, slijte ji (a vypijte).

  6. V hrnku promíchejte cukr, koření mouku a škrob.

  7. Tuto směs vysypte na ovoce a JEMNĚ promíchejte vařečkou. Pokapte citrónovou šťávou a dejte odpočinout do lednice.

  8. Troubu vyhřejte na 200°C, formu na koláč vyložte pečícím papírem nebo ji vymažte tukem a dobře vysypte hrubou moukou.

  9. Větší půlku těsta vyválejte na pečicím papíře na šířku cca 2 mm.

  10. Když je placka dostatečně veliká, podeberte zespodu papír s těstem a obraťte ho do koláčové formy.

  11. Sloupněte papír a těsto vytvarujte do formy (spíše ho tam po krajích pokládejte, neměli byste ho vytlačovat rukama, nebo nějak vytahovat).

  12. Do těsta nasypte ovocnou náplň (pokud by ovoce v lednici pustilo hodně vody, opět ji slijte), vyválejte druhou půlku těsta, koláč ji přikryjte a po krajích dobře spojte.

  13. Nožem nebo ozdobnou formičkou udělejte do koláče průduchy a pokud nechcete, aby část náplně vybublala ven z koláče, zapíchněte do něj trubice, které mohou odvádět teplo a páru (já používám kovové trubičky na kremrole s průměrem cca 1,5 cm, zapíchlé skoro až na dno koláče, vypadá to pak nějak takhle).

  14. Koláč potřete rostlinným mlékem a posypte cukrem.

  15. Dejte do trouby a do spodní části trouby dejte plech či mřížku s pečicím papírem, aby vám šťáva, která možná vyteče (pokud nemáte trubičky), nezašpinila troubu.

  16. Pečte 15 minut na 200°C, poté teplotu zmírněte na 175°C a pečte dalších 45 (- 55) minut (záleží na výkonnosti trouby).

  17. Koláč vyndejte a nechte úplně vychladnout, poté přendejte do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení příliš nevytékala (což ovšem vadí spíše estetičnu než chuti).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!